-->
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

E-Factura, OBLIGATORIE din 1 ianuarie 2025 pentru relatia B2C. Ce trebuie sa stie firmele

18-Dec-2024
1216

Conform legislatiei in vigoare, sistemul e-Factura va fi folosit si in relatia B2C in mod obligatoriu din 2025. Ce trebuie sa stie firmele in acest context, vedeti in randurile care urmeaza, plus alte cateva noutati care se aplica de la anul cu privire la sistem.

E-Factura, OBLIGATORIE din 2025 pentru relatia B2C. Ce trebuie sa stie firmele

Extinderea utilizarii sistemului national privind factura electronica RO e-Factura se face si in relatia B2C, in 2 etape, pe care le

  • optional in perioada 1 iulie 2024 – 31 decembrie 2024;
  • obligatoriu incepand cu 1 ianuarie 2025.

Relatia B2C reprezinta tranzactia avand ca obiect executia de lucrari, livrarea de bunuri/produse si/sau prestarea de servicii dintre un operator economic - persoana impozabila stabilita in Romania si o persoana neimpozabila.

Livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate catre o persoana fizica care se identifica in relatia cu furnizorul/prestatorul prin codul numeric personal se considera efectuate in relatia B2C.

Cele mai importante modificari fiscal-contabile care va vor afecta activitatea in 2025 le gasiti sintetizate intr-o lucrare exceptionala: Taxare 2025. Noutatile Codului fiscal! Detalii AICI»

Asadar, in relatia B2C sistemul devine obligatoriu incepand cu 01.01.2025. In consecinta, toate persoanele impozabile care emit facturi catre consumatori vor trebui sa le raporteze in sistemul RO e-Factura.

Sanctiuni: Ca si in cazul relatiei B2B, daca nu se transmit facturile prin sistem in relatia B2C, operatorii economici vor risca amenzi cuprinse intre 1.000 si 10.000 lei, in functie de categoria contribuabilului. Amendarea se face pentru una sau mai multe facturi al caror termen-limita de transmitere in sistemul e-Factura intervine in cursul unei luni calendaristice.

Alte noutati privind E-Factura care se aplica din 2025

Se stabileste o perioada de 1 an, respectiv pana la 1 iulie 2025, in care sa nu fie obligatorie utilizarea RO e-Factura de catre institutele/centrele culturale ale altor state care activeaza pe teritoriul Romaniei in baza unor acorduri interguvernamentale, precum si de catre furnizorii/prestatorii acestora, avand in vedere restrictiile tehnice actuale ale sistemului.

Asociatiile, fundatiile si agricultorii persoane fizice care aplica regimul special pentru agricultori vor fi exceptati temporar de la utilizarea sistemului RO e-Factura pana la 30 iunie 2025, in vederea adaptarii la sistem. Acestia vor avea posibilitatea de a opta pentru utilizarea sistemului inainte de aceasta data, devenind obligatoriu pentru toate aceste categorii incepand cu 1 iulie 2025.

Cele mai importante modificari fiscal-contabile care va vor afecta activitatea in 2025 le gasiti sintetizate intr-o lucrare exceptionala: Taxare 2025. Noutatile Codului fiscal! Detalii AICI»

In cazul in care beneficiarii nu primesc facturile prin sistemul national RO e-Factura in termenul prevazut, pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii platite la momentul livrarii/prestarii, acestia vor putea notifica organele fiscale competente.

Organele de executare silita, inclusiv executorii judecatoresti si Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate vor avea obligatia de a transmite facturile prin/in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura atunci cand emit facturi in numele si in contul furnizorilor - persoane impozabile stabilite in Romania conform Codului fiscal, in situatia in care furnizorul ar avea obligatia de transmitere a facturilor prin sistem sau de raportare a acestora in sistem, si a organizarii unui registru in care sa figureze aceste organe de executare silita.

Important! Autofacturile emise de persoanele impozabile stabilite in Romania, pentru livrari de bunuri sau prestari de servicii catre sine, se considera facturi emise in relatia B2B.

Cele mai importante modificari fiscal-contabile care va vor afecta activitatea in 2025 le gasiti sintetizate intr-o lucrare exceptionala: Taxare 2025. Noutatile Codului fiscal! Detalii AICI»

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "E-Factura, OBLIGATORIE din 1 ianuarie 2025 pentru relatia B2C. Ce trebuie sa stie firmele":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Incepand cu exercitiul financiar al anului 2024 se aplica noi criterii de marime pentru firme

    • Conform Ordinului MF 4164/2024 cu privire la actualizarea criteriilor de marime ale entitaiilor raportoare, publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 843 din 23 august 2024, exista noi criterii de marime privind incadrarea contribuabililor. Noile criterii de marime se aplica incepand cu situatiile financiare anuale aferente exercitiului financiar al anului 2024. Entitatile care au ales un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic aplica prevederile prezentului ordin incepand cu...» citeste mai departe aici

  • Facturi simplificate emise in baza bonului fiscal. Cand se transmit in E-Factura

    • In anumite cazuri, facturile simplificate emise in baza bonurilor fiscale trebuie transmise si prin sistemul RO e-Factura. In continuarea articolului vom vedea cand aveti obligatia sa faceti acest lucru si cand nu. Facturi simplificate emise in baza bonului fiscal. Cand trebuie transmise in E-Factura Sa luam cazul in care o factura simplificata este emisa de BOLT in numele persoanei juridice catre o persoana fizica. Mentionam ca factura in baza bonul fiscal nu cuprinde elementele unei facturi...» citeste mai departe aici

  • E-Transport: Pentru operatorii economici autorizati, sanctiunile se amana pana la 1 ianuarie 2025

    • Pentru operatorii economici autorizati, se amana pana la 1 ianuarie 2025 sanctiunile pentru faptele savarsite si constatate incepand cu aceasta data, pentru transportul rutier international vizat de legislatia e-Transport. E-Transport: Pentru operatorii economici autorizati, sanctiunile se amana pana la 1 ianuarie 2025 Masura este necesara pentru evitarea unui blocaj la nivelul operatorilor economici autorizati care desfasoara activitati cu pondere semnificativa in economia nationala si care...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

%poza_raport%
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016