Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
ANAF dezminte categoric informatiile vehiculate recent in spatiul public, potrivit carora, ”incepand cu 2025, ANAF va percepe 10% din banii aflati in conturile bancare ale contribuabililor”, anunta institutia printr-o postare pe pagina oficiala de Facebook.
Conform legislatiei in vigoare, contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) se datoreaza pentru veniturile din investitii, cum ar fi dobanzile obtinute din economiile bancare, dividendele, castigurile de pe piata de capital, etc., daca prin cumulare cu alte categorii de venituri (e.g. venituri din drepturi de proprietate intelectuala, agricultura, alte surse) se depaseste pragul anual de 6, 12 sau 24 salarii minime brute pe tara.
Contributia de 10% se datoreaza la o baza anuala de 6, 12 sau 24 salarii minime brute pe tara, in functie de nivelul cumulat al veniturilor, respectiv de incadrarea venitului cumulat in ce trei intervale.
De exemplu, daca veniturile din dobanzi reprezinta singura sursa de venituri a contribuabilului in anul 2024, iar aceasta se ridica la 25.000 lei anual, CASS datorata este de 1.980 lei (3.300 lei x 6 x 10% = 19.800 lei x 10%) sau daca veniturile din dobanzi se ridica la nivelul de 45.000 lei anual, CASS datorata este de 3.960 lei (3.300 lei x 12 x 10% = 39.600 lei x 10%).
Atentie! Este important de subliniat ca nu se percep contributii pentru sumele existente in conturile bancare, ci doar pentru dobanzile generate de aceste sume, daca veniturile totale din investitii depasesc plafonul legal.
Regimul actual de plata a CASS pentru veniturile din investitii (inclusiv dobanzi) este instituit din anul 2018.
ANAF incurajeaza contribuabilii sa se informeze exclusiv din surse oficiale, pentru a evita confuziile sau interpretarile gresite. Pentru informatii fiscale cu caracter general contribuabilii pot apela call center la numarul 031.40.39.160.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
SAF-T Ghid de raportare corecta
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Articole similare
Ce implica noile servicii pe care le ofera plata online prin Ghiseul.ro?Pana la sfarsitul lunii iulie 2016, vom putea plati taxele locale prin Ghiseul.roArticole similare
Majorare salariu minim la 3.300 lei. Care este baza de calcul CAS si CASS incepand cu octombrie 2023?Depunere D212 in 2024. La ce salariu se raporteaza PFA-urile pentru stabilirea CAS si CASS aferente veniturilor din 2023?PFA la norma de venit. Cum se calculeaza CAS si CASS?CIM cu reducere timp de munca conform OUG 132/2020. Cum se calculeaza CAS si CASS in acest caz?PFA in 2023: Cum se calculeaza CAS si CASS in contextul majorarii salariului minim brut la 3.000 leiSfaturi de la experti
Documente justificative livrare intracomunitara
Intrebare: O societate X (S.R.L.) din Romania a pus la dispozitia organelor de inspectie un document CMR pentru justificarea scutirii de TVA intr-o livrare intracomunitara. Societatea X achizitioneaza produsele de la societatea Y din...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Expunere piesa la un targ din India
Intrebare: Cum as putea transmite o piesa in India, doar pentru a fi expusa la un targ de catre un client al nostru, fara a implica plati sau facturi, in conditiile in care, spun ei, vama din India nu accepta facturi proforma ca document...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<